Search
  • Energy Training

Geluksgevoel en focus

Updated: Apr 17, 2019


De wijze waarop jij naar de wereld kijkt, zorgt ervoor dat de wereld wordt zoals jij ernaar kijkt. Een bekende gedachte is: “Wanneer ik hard werk en succes heb, dan ben ik gelukkig.” Maar de formule blijkt in werkelijkheid net andersom te werken; “Wanneer ik gelukkig ben, dan werk ik beter, heb ik een positieve focus en word ik succesvoller.”Hoe doe ik dat?

Deze verandering is lastig en daarom is het slim om eerst te beginnen met iets waar je bekend mee bent. Jouw omgeving kan je een goed gevoel geven en daardoor is dat een goede start. Door je te omringen met leuke mensen en in situaties te komen die prettig zijn, ontwikkel je een ‘fijn’ gevoel. Dat goede gevoel verkrijg je doordat je met jouw focus je zintuigen aanzet om te leren je prettig te voelen. Niet alleen het beeld dat je ziet, maar ook het krijgen van waardevolle informatie werkt. Zo kom je makkelijker bij het geluksgevoel. Je hebt je immers omringt met wat voor jou prettig, leuk en fijn is. Wanneer je jezelf hebt gestimuleerd om je positief te voelen, zorgt dit ervoor dat dopamine in je lichaam komt. Zo leer je waarop je jouw focus moet leggen – specifieke muziek, activiteiten, smaak of mooie herinneringen – om in actie te komen om dit te verkrijgen. Het resultaat is dat het je gelukkiger maakt.


Waarop jij jouw focus legt bepaalt jouw gevoel.


Werkt dat altijd?

Ja, het is immers hoe wij in elkaar zitten. Het is de ingebouwde biologische drive die moeder natuur ons gegeven heeft. Er zijn natuurlijk ook situaties te bedenken waarin de omstandigheid niet prettig zijn. Je hebt het niet altijd voor het kiezen. Die situaties kunnen zo slecht zijn dat je jezelf er niet meer gelukkig door kunt voelen. In die omstandigheden zal jouw waarneming je negatief kleuren. Je gaat je gestresseerd of zelfs depressief voelen. Niet zo gek, gezien de omstandigheden waar je in zit.


Ook in die nare situaties kan je focus jou helpen. Door gericht te gaan zoeken naar het positieve in de situatie of het willen zien van de mogelijkheden die er ook zijn, kun je een gevoelsverandering doorvoeren. Leer daarbij om jezelf boven je aanwezige nare gevoel uit te laten stijgen en een visie te creëren die je helpt een betere toekomst te zien. Dat zal een verschuiving in je bewustzijn geven doordat je je focus legt op jouw visualisatie en niet meer op je observatie. Je leert zien wat je wilt verkrijgen en niet wat aanwezig is. Hierin ligt de oplossing. Kijk naar potentiële mogelijkheden en niet naar de vorm van je huidige omstandigheid. Door te visualiseren hoe het kan worden of hoe je het graag zou willen, geeft je de mogelijkheid om dat te gaan bereiken.


“Whether you think you can, or you think you can't, you're right.” ― Henry Ford

Dus, jouw perceptie bepaalt of jij de omstandigheden gunstig of juist ongunstig ervaart. Dat komt door jouw focus en de situaties waarin jij jezelf plaatst. Wat jij verwacht, voelt of visualiseert bepaalt hoe gelukkig je gaat voelen. Wanneer je gaat spelen met jouw focus, kun je in elke situatie jouw geluksgevoel ervaren. Jij bepaalt immers waarop jij je focust.

Jouw geluksgevoel bepaalt vervolgens hoe actief je werkt aan het behalen van jouw uiteindelijke succes. Dit is de relatie tussen jouw focus en je geluksgevoel.


TED talks https://www.ted.com/talks/shawn_achor_the_happy_secret_to_better_work?language=nl

Wil je leren om gericht met je focus te kunnen spelen, zodat je daarmee je geluksgevoel kunt vergroten? Hiervoor hebben we het Energy Kompas© ontwikkeld. Neem contact met ons op door te bellen (06-50748984) of je mail naar ons te sturen.

53 views0 comments

pagina's:

bedrijfsgegevens:

Energy Training BV

 

OUDENBOSCH

+31 6 50 74 89 84

info@energytraining.nl

www.energytraining.nl

KvK  56704984

Volg ons:

  • Facebook
  • LinkedIn

© 2008-2020 by Kever Creations