Search
  • Energy Training

6 Tips bij het loslaten van oude patronen en gewoontes.

Geschreven door: BelindaWe zitten alweer in de vierde week van het nieuwe jaar. We hebben onze doelen voor dit jaar al in onze verbeelding voor ons gezien of hebben het bewust gevisualiseerd. We hebben een stappenplan gemaakt en zijn in actie gekomen om onze verbeelding vorm te geven. Niets staat ons in de weg om ons doel te bereiken of nieuwe routines eigen te maken! Of wel?


Hoe komt het toch dat we na een eerste enthousiaste aanzet in onze voornemens soms weer vervallen in oude gewoontes die onze nieuwe ideeën niet ondersteunen?


Of het nu gaat om voornemens voor een nieuw jaar of andere momenten dat we besluiten iets nieuws te gaan ondernemen; soms is het niet genoeg om ons alleen te focussen op dat wat we willen creëren. Om dan te kunnen veranderen is het nodig om eerst aandacht te hebben voor wat we moeten loslaten. We mogen ons glas eerst leegmaken voordat we het opnieuw vullen.


Het mooie (en soms irritante 😉) is dat wanneer we nieuwe keuzes maken, onze oude patronen vanzelf omhoog komen. Wanneer we handelingen uitvoeren die nieuw voor ons zijn, kunnen we ongemak of onrust gaan ervaren. We kunnen ons soms zelfs boos, angstig of verdrietig gaan voelen. Zeker wanneer we diep ingesleten oude patronen willen doorbreken, kunnen we stuiten op hevige weerstand in onszelf. Deze weerstand roept emoties op die ervoor kunnen zorgen dat we afzien van ons voorgenomen doel.


De weerstand hoeft zelfs niet eens waarneembaar te zijn via onze emoties. Oude patronen kunnen ons onbewust weerhouden om te veranderen, terwijl we eigenlijk niet eens weten waarom we niet de dingen doen die we écht willen.“We mogen ons glas eerst leegmaken voordat we het opnieuw vullen.”
Wil je toch de veranderingen doorzetten die je met jezelf hebt afgesproken? Dan kan het helpen om te achterhalen welke oude patronen ervoor zorgen dat je in weerstand komt. Heb je ze gevonden, dan kun je ze daarna actief gaan loslaten. Hieronder kun je een aantal tips lezen, die je daarbij kunnen .


6 Tips bij het loslaten van oude patronen en gewoontes :


· Blijf je ervan bewust dat het doorbreken van oude patronen een belangrijk onderdeel van veranderen is. Wanneer je beseft dat dit ongemak juist laat zien dat het proces gaande is, zul je je er niet meer zo door laten verrassen.


· Stel je empathisch op richting jezelf. Oude patronen zijn vaak ontstaan om je te beschermen tegen een gevoel van afwijzing. Wanneer je kritiek op jezelf heb, omdat het niet lukt om het nieuwe te doen of vol te houden, versterk je dit patroon. Door jezelf te vertellen dat wat je ervaart ‘oké’ is, kun je met het veranderproces blijven doorgaan.


· Blijf in verbinding met jezelf. Erken je gevoelens, gedachten en gewaarwordingen bij het doorbreken van patronen. Gebruik ze om ervan te leren en niet om er over te oordelen. Wanneer je open blijft om ze te ervaren, kun je je bewust worden van wat je onbewust al die tijd met je mee hebt gedragen. Hierdoor kun je ze bewust en actief gaan loslaten.


· Geef ruimte aan emoties zonder je ermee te identificeren. Dus; ik ervaar boosheid/angst/verdriet in plaats van ik ben boos/angstig/verdrietig. Wanneer je je vereenzelvigt met de emotie bevestig je het als onderdeel van jezelf. Wanneer je het ervaart, blijft de emotie ‘in beweging’ en kan het uit je systeem gaan.


· Zorg voor een diepe, rustige ademhaling om het stresserende van het proces te verminderen. Met een diepe, rustige ademhaling geef je je hersenen het signaal dat je veilig bent en je kunt ontspannen. Hierdoor wordt het makkelijker voor je om los te laten.


· Geef uiting aan je afscheid van oude patronen/gewoontes of je ‘oude ik’. Koppel een handeling aan het daadwerkelijke loslaten. Schrijf het bijvoorbeeld op, praat er met iemand over of verbind er een ritueeltje aan. En vergeet niet jezelf achteraf te belonen! Doe iets leuks, koop iets moois of gun jezelf iets lekkers! 😊


Ik ben benieuwd of dit proces herkenbaar voor je is en of de tips je kunnen helpen bij het loslaten. Hoe maak jij je ‘glas leeg’? Ik lees het graag!


P.S. Binnenkort kun je lezen hoe je belemmerende overtuigen kunt ombuigen naar overtuigingen die je ondersteunen.

252 views0 comments

pagina's:

bedrijfsgegevens:

Energy Training BV

 

OUDENBOSCH

+31 6 50 74 89 84

info@energytraining.nl

www.energytraining.nl

KvK  56704984

Volg ons:

  • Facebook
  • LinkedIn

© 2008-2020 by Kever Creations